HTML

Motorosközeg

Hírek,agymenések,mainstream motoros média, bemutatók,beszámolók,eszmefuttatások

Címkék

2011 (1) 400ccm (1) beszámoló (1) bmw (5) bokszer (2) bsa (2) ducati (1) felújítás (3) hathenger (1) hightech (1) interpolii (1) kawasaki (4) kiegészítők (1) leírás (1) norton (2) r65 (3) restaurálás (2) rizoma (1) rotary (2) triumph (3) túra (3) wankel (2) yamaha (1) z1000 (1) z750r (1) Címkefelhő

Friss topikok

  • pomohon: Inkább a 3000 km kénti olajcsere az ami fura. De be kell tartani . És örök élet +1nap. (2017.07.13. 18:34) Miért (nem) jó motor az FMX 650
  • Nbalint: Szegény z1000-ret nagyon elrondították. Ezt leszámítva, amúgy lehet sikeres szerintem. A hornet S ... (2010.09.30. 16:47) 2011 Kawasaki Z1000S

Linkblog

Miért (nem) jó motor az FMX 650

2013.03.20. 14:24 :: Nbalint

Ideje ismét búcsút inteni egy korszaknak, egy motornak, az FMX eladósorba került. Amikor visszagondoltam az együtt töltött kilométerekre, az első dolog, ami beugrott, az üresség volt, a második meg a semlegesség. Adott esetben ez előny is lehetne, nézőpont kérdése. Szeretném most magamra vállalni a motoros nézőpontot, s abból visszanézve értékelni az FMX-et.

SAM_1428_1024x768.JPG

3 komment

R65 Helyzetjelentés 2.

2012.07.29. 16:48 :: Rusger

Gyors helyzetjelentés: az elmúlt több, mint egy év során sajnos nem sok minden történt R65 fronton, időhiány miatt a garázsban várakozik, a hétköznapokban pedig a másik motoromat, egy FMX 650-et használok. Hamarosan viszont drasztikusan változnak majd a dolgok, mert jövőre sátáni terveim vannak a motorral. Hamarosan leírom, de lássuk előbb a teendőket.

Sok rágódás után végre sikerült meghozni a nehéz döntést: a bézs színnek mennie kell, helyette a pompázatos, (szintén gyári festék-kódos) BMW Alpine white színt fog kapni. Kövezzetek meg, híve vagyok én a gyári állapotnak, de van az úgy, hogy fel kell adni az elveket. A bézs színről mindig azok a húgyfoltos nadrágok jutnak az eszembe, amilyeneket zömében angol nyugdíjasok viselnek. Fehér színben sokkal frissebbnek és elegánsabbnak fog hatni a motor.

Amíg a tank és a többi idom elnyeri az új színüket, ha már darabokban van a motor alapon a hengerfejmunkát is el fogom végeztetni, erről (munkafolyamat, stb) majd írok bővebben, ha aktuális lesz. Kap majd új szelepeket is, darabja ~ 5000 forint (még mindig bőségesen elérhető gyári BMW alkatrészként) A szét és összeszerelési munkát egy fővárosi BMW szerelő mester fogja elvégezni, igazi öreg róka, szeretnék majd vele egyszer hosszabban is elbeszélgetni, biztosan van neki ezer és egy király sztorija.

Nincs különösebb műszaki probléma, de egy átvizsgálás nem árt neki. Akad egy dolog, ami aggaszt: 110 km/h felett a motor hátulja érezhetően elkezd szitálni (fishtail?), elég kellemetlen érzés. A gumival és annak nyomásával nincs probléma, úgy gondolom a problémát máshol kell keresni, lehet, hogy valami apróság, ki tudja, a kardán mindenesetre nem lóg, holtjátéka nincs.

A Krauser dobozok rögzítéséhez szükséges két kis fém alkatrész nevét még mindig nem tudom. Ez a két kis bisz-basz rögzíti a dobozokat a tartó kerethez, pár ezer forintos tétel, de sajnos a fentebb említett probléma eléggé megnehezíti a rendelést.


Tervek? Európai (főleg dél-Francia és Spanyol) sátrazós kempingezős körtúra, minimum 3000km csodás tájakon, eldugott kis vidéki utakon, jövő nyáron. Remélem addigra sikerül másokat is beszervezni. Stay tuned.

Szólj hozzá!

Címkék: bmw túra felújítás r65

R65 Helyzetjelentés

2011.05.02. 15:28 :: Rusger

A legutóbbi post óta eltelt szűk két hónap alatt számos dolog történt az öreg mákdarálóval. Az, hogy valamelyik fék befog már akkor is feltűnő volt, amikor a motort még Angliában pakoltuk fel a kisbuszba, mert úgy bedurrantunk a tologatása közepette, mint Ronnie Coleman fénykorában, de akkor még nem tűnt olyan komolynak, gondoltam biztos berohadt a hátsó dobfék, mivel azok amúgy is érzékenyek a párás levegőre. Tévedtem, de erről majd később. Mire hazaért a motor, még rosszabb lett a helyet, és miután Bálintéknak sikerült 2 óra alatt 300 métert tolni úgy, hogy közben hatszor álltak meg pihenni, sejteni lehetett, hogy nagyobb a probléma, mint ahogy azt gondoltam.

Szólj hozzá!

Címkék: bmw felújítás restaurálás bokszer r65

Bmw megérkezése

2011.03.16. 16:59 :: Nbalint

 

Pár héttel ezelőtt érkezett meg hozzám a bmw Rusger jóvoltából. Ő külföldön él én meg ingázok a főváros és Kkhalas között így a szállítással is adódott már az elején 1-2probléma. Szállító cég megkeverte kicsit a dolgokat, volt pár órám találni egy személyt, akinek kiszállítják a motort. Így megkértem egyik barátomat, hogy vegye már át a bmw-t helyettem, ami meg is történt. 1 napra rá mentem haza, még aznap el is mentem a motorért, hogy majd hazaviszem. Elkezdett esni a hó, kiderült, hogy folyamatosan befog az első fék ill. akksi lemerülve. Gondoltam mi ez Nekem...  Nem az én motorom ezért jobban is vigyázok rá, mintha a sajátom lenne és nem akartam, hogy önhibámon kívül valami baja legyen, szóval még aznap otthon akartam tudni. Barátnőmet is érdekelte már a bmw, mondta, hogy eljön velem segít hazatolni. Nem lakik messze tőlünk a barátom, kb. 1-1.5km-re (Ő reggel indult el Spanyolországba, így nem tudott segíteni). Kicsivel több mint másfél óra alatt sikerült hazatolni a motort, az első fék rettenetesen fogott (sajnos nem volt nálam semmi, hogy szétnyomjam a fékpofákat, barátnőm nem akart hazamenni mert nem tudja, hol vannak a szerszámok, de őt se hagyjam ott a motorral, nők…) így maradt a szenvedés. 

 

 

Másnap próbálkoztam feltölteni az akksiját, hogy legalább a hangját meghallgassam a motornak. Azonban sajnos az akksi tönkrement nem vette a töltést se. Ezután váratott magára a bmw egy kicsit, vissza kellett jönnöm Bp-re illetve nem tudtam 2hétig hazamenni. Előző hétvégén viszont kapott egy új akkumulátort, próbáltam indítani kezdetben sikertelenül. Gyertyákat kivettem jó alapos takarítás után egy kis friss benzint a hengerekbe majd pöcc-röff. Jó alaposan átnéztem a motort, találtam pár dolgot, amit meg kell csináltatni rajta. Első fék folyamatosan fog, a karbikat be kell állítani, szivárog kicsit a féktartályból az olaj, illetve lecserélik a kardán olajat, fékolaj csere, meg a kötelező dolgok ilyenkor. Jelenleg a szerelőnél van, amint kész lesz (max 2hét) újra jelentkezem az új tapasztalatokkal.

Szólj hozzá!

Öreg BMW Bokszer Angliából? 1. rész

2011.03.09. 17:49 :: Rusger

2010 tavaszán egy 1979-es évjáratú, BMW R65 típusú motorkerékpárt vásároltam felújítási és majd veteránvizsgáztatási célból. Nem volt konkrét költségvetésem vagy tervem, úgy gondoltam, hogy lépésenként haladunk, és meglátjuk, hogy mi lesz belőle. A cél egy szép állapotú, 2. veterán hobbimotor létrehozása lenne, amivel bátran el lehetne indulni még akár külföldre is túrázni. Mivel szerelni nem is tudok és nem is szeretek, ezért mindenképpen olyan típust szerettem volna, amely megbízható és egyszerűen karban lehet tartani.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: beszámoló bmw túra leírás felújítás restaurálás bokszer r65

Cologne Bike Show: Beszámoló 1.

2010.10.06. 12:24 :: Rusger

A Németországban megrendezett Cologne Bike Show rengeteg érdekes újdonságot tartogat magában, nézzünk ebből egy párat most a teljesség igénye nélkül:
 

2011 Aprilia RSV4: A 2011-es RSV4 a BMW S1000RR mintájára kipörgésgátlót kap. Az RSV4 APRC-nek keresztelt modellt Max Biaggi superbike bajnokságban elért győzelmének szánják. A motor ezen kívül az átrajzolt grafikájában és a módosított kipuffogójában tér el.

 

2011 Ducati 1198 SP
A Ducati 2011-től visszahozza a modellcsaládjába a híres SP vonulatot, melyek közismerten a leghitelesebb és legdurvább gyári Ducati race replica motorok, elég csak a 916SP-re, vagy a 996SPS-re gondolni. 2011-től csak két 1198 modell lesz kapható, hiszen a gyár az eljövő 1200 modellre összpontosítja az energiáit. Ígytehát az eddig szokásos 1198, S, S Corse és R Corse modellek helyett csak az 1198 és az 1198 SP lesz megvásárolható. Az alapvetően pályára szánt motor olyan nyalánkságokkal lesz felszerelve, mint az adatgyűjtő elektronika, kipörgésgátló, csúszókuplung, valamint a "Quick Shifter", ami a méggyorsabb sebességváltást hivatott elősegíteni. Ezutóbbi még soha nem volt elérhető szériagyártott Ducatin. A felfüggesztés is a csúcsot képviseli: hátul MotoGP inspirálta Ohlins TTX rugóstag, elöl pedig 43mm átmérőjű Öhlins villa dolgozik. A motor alumínium tankot és szénszálas első sárvédőt kapott a súlycsökkentés jegyében, így a száraz súlyt 168Kg alatt tudták tartani. A Ducati Data Analyser adatgyűjtő rendszer méri a sebességet, a fordulatszámot, a megtett távolságot és a köridőt. Mindez természetesen letölthető egy számítógépre, így a motorosnak egy könnyen áttekinthető grafikon állhat a rendelkezésére.

Szólj hozzá!

A wankel alkalmazása motorkerékpárokban 2 - Norton P55 F1

2010.10.04. 02:21 :: Rusger

Legutóbbi Nortonos cikkünk után folytatást igérve búcsúztunk el, azonban most az időrendi sorrendet mellőzve kicsit ugrunk a történelemben és bemutatjuk az egyik legérdekesebb bolygódugattyús Nortont, az F1-et.Természetesen a jövőben a P43 Classic és az F1 között kiadott modellekről is írunk majd.

 

Szólj hozzá!

Címkék: norton bsa triumph rotary wankel

Kawasaki Z750 Rizoma Style

2010.10.03. 22:26 :: Rusger

Az új Kawasaki Z750R-el egy időben, a Cologne-i Intermot shown mutatták be az ahoz szánt, Rizoma tervezte stíluskiegészítő elemeket. Ezek kis módosításokkal, leheletnyi változtatásokkal adnak még több agressziót a már alapból is hegyes modellnek.

 

A extra kinézetért sajnos kemény árat kell fizetnünk:

Hátsó kiegészítők - £434
Hasidom - £258
Kormány - £76
Fék /Kuplung kar- £145 / £111
Motorvédő elem - £146
Első lánckerék takaró idom- £120
Tanksapka - £128

A gyártó kedvezményt ad annak, aki az egész szettet egyben vásárolja meg. (£1650 helyett £1292)

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: kiegészítők kawasaki z750r rizoma

2011 Kawasaki Z1000S

2010.09.30. 12:37 :: Rusger

Ezt a nem túl részletgazdag képet, amelyen a Kawasaki Z1000 burkolt változata látható, az MCN hozta le a mai számában. Hogy mennyire van értelme egy legendás naked bike-ból burkolt változatot csinálni, azt majd a piac kereslete fogja eldönteni, mindenesetre azért ne feledjük, hogy az eféle vállalkozás mindig veszélyes üzem, gondoljunk csak a Z750S-re, vagy akár a Honda Hornet S-re, melyek ugyan nem voltak teljesen burkolt motorok (a meztelen alapváltozatot látták el további burkolattal) , de mind a két modell üzletileg bukás lett. Pozitív példák közül megemlítendő a Suzuki Bandit F (GS650F) változatai, amik a sok eladott darabbal kiállták az idők próbáját.

 

1 komment

Címkék: z1000 2011 kawasaki

A wankel alkalmazása motorkerékpárokban - Norton Rotary, 1. rész

2010.09.28. 16:54 :: Rusger

A wankelmotorok működéséről és különleges felépítéséről így vagy úgy, de minden igaz benzinvérű hallott már, ám a bolygódugattyús hajtóművek motorkerékpárokban törént alkalmazásáról messze nincs annyi információ, mint az autók esetében. Megpróbáljuk tehát azt a keveset egy sorozat keretében összefoglalni és bemutatni. Az első részben a Norton motorgyár wankeles történelmét mutatjuk be.

 

Szólj hozzá!

Címkék: norton bsa triumph rotary wankel interpolii

Kiszivárgott fotók: BMW K1600GT

2010.09.27. 15:51 :: Rusger

A 2011-es újdonságok között is megemlített soros hathengeres mega-túra BMW végre teljes egészében megmutatta magát az alant látható képeken. Sajnos azok minősége nem túl jó, de azért pár részletet így is kivehetünk a motorból. A képeket a Hell For Leather online internetes motoros magazin szivárogtatta ki, nem egészen 10 nappal a hivatalos leleplezés előtt, melyet majd a Cologne Show-n fog megtartani a BMW.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 A motor két verzióban lesz elérhető: a K1600GT és a teljesen felöltöztetett és felszereltt K1600GTL.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A motor technikai adatai lenyűgözőek: a motorkerékpár gyártás történetének legkeskenyebb soros hathengeres motorblokkjáról beszélünk, amely 160 lóerőt és elképesztő 175 Newtonméteres nyomatékot képes produkálni. A motorblokk nyomatékosságát remekül mutatja be, hogy a 175 Nm 70%-a már 1500-as fordulatszámtól kezdve a motoros rendelkezésére áll!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

További részletek és fotók október 6-a körül várhatóak.

Szólj hozzá!

Címkék: bmw túra hightech hathenger

Feltámadó 400-as kategória?

2010.09.25. 11:46 :: Rusger

Hamarosan kapható lesz a Kawasaki 2 új, 400-as modellje, az ER-4n és az ER-4f (Ninja 400R). Az új modellek fotóit egy japán magazin hozta nyilvánosságra. Abban talán mindenki egyetért, hogy nagyon kívánatosra sikerültek a kis zsebrakéták. Nem kell ahoz agysebésznek lenni, hogy az ER-6f stílusjegyeit (is) véljük felfedezni rajtuk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Egyenlőre nincs sok információ a motorokról, de annyit lehet tudni, hogy a modellbe egy 400 köbcentis, soros kéthengeres erőforrás fog bekerülni, mely 70 lóerőt (!) teljesít. Ez már önmagában is meglepő adat, hiszen 2 lóerő híján majdnem ugyanannyit tud, mint 650-es testvére.

Az ára nem lesz olcsó, a pletykák szerint 5000 angol font körül lesz kapható, ami nem sokkal alacsonyabb mint az ER-6f. A kérdés az, hogy a minimális árkülönbség vajon képes lesz-e arra, hogy a potencális vásárolók az Er-6f helyett ezt válasszák?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

 

Az ázsiai kontinensen mindenképpen. A gyár ezeket a motorokat -nem titkoltan- elsősorban a japán belpiacra szánja. A japán kormány ugyanis a nagymotorokat magas adóval sújtja, ezért igyekeznek a gyárak a kisebb hengerűrtartalmú motorok iránti egyre nagyobb keresletet gyorsan kielégíteni. A japán belpiacon kívül a Kawasaki szeretne nagy szeletet magáénak tudni az indiai és thai piacból, ahová előzetes információk szerint 55 lóerőre lefojtott változatokat exportálnának, így azok képesek lennének gyengébb minőségű üzemanyaggai is működni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az angol motoros sajtó is nagyon pozitívan fogadta a két 400-ast, ami nem meglepő, hiszen a 80-as és 90-es években Nagy-Britannia a szürkeimport melegágya volt, ennek köszönhetően szeretik a kis hengerűrtartalmú japán belpiacos motorokat. 

Egy biztos: egy pörgősebb, de kisebb hengerűrtartalmú motor élvezetesebbnek tűnHET, mint az ugyanolyan erős, de nyomatékosabb nagytestvére, köszönhetően a pörgősebb karakter miatt.

Már csak egyetlen egy kérdés maradt hátra...hol maradnak a 18.000-ret forgó, 100 lóerős sornégyes 400-asok...?

Szólj hozzá!

Címkék: kawasaki 400ccm

2011-es előrejelzés: új modellek

2010.09.24. 15:33 :: Rusger

A következő naptári év bizony tartogat néhány finomságot. Lássunk hát ebből néhány példát a teljesség igénye nélkül:

Yamaha Super Ténéré: Egy, az alapváltozatnál szegényebb felszereltségű, olcsóbb változat, a gyár ígérete szerint 2011 közepétől lesz megtalálható a márkakereskedésekben.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: yamaha bmw triumph ducati kawasaki